Блог

ДомаБлог

Во овој поткаст на ЕПИ зборуваме за важноста и улогата на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и за меѓуинституционалната соработка во заштитата на човековите права во земјава. Наш соговорник е Исмаил Камбери, потпретседател на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Пред да биде избран во комисијата, Исмаил има долгогодишно искуство како истражувач […]

Окт 27, 2022

0

За тоа кои права најчесто се прекршуваат во нашата држава, како пандемијата на КОВИД влијаеше врз правата на децата, но и за какви треба да бидат одредбите за заштита на правата на децата во новата Стратегија за правосудството разговаравме во нашиот поткаст со Васка Бајрамовска – Мустафа.   Бајрамовска – Мустафа е заменичка на народниот […]

Сеп 30, 2022

0

Автор проф. д-р Марко Андонов Трговските спорови со сите свои специфичности пред сè бараат посветеност, темелност, знаење, но и брзина во нивното решавање. Деловниот свет диктира брзо темпо на активности, работа, дејствија и иновации. При ваква поставеност на работите, пристапот во решавање на спровите мора да биде прагматичен и флексибилен, проткаен со потребата од наоѓање на […]

Сеп 26, 2022

0

Авторка: Билјана Котевска   Последниве неколку години темелите на човековите права се разнишани под ударите на деструктивни сили од многу страни, вклучително и новите “херои/јки” кои никнуваат како печурки од потентноста на засекогаш моќното прикажување на одењето назад како успех и прогрес. Шутот кој го оставаат позади себе го правдаат како практикување на нивните сопствени […]

Сеп 12, 2022

0

Авторка: Малинка Ристевска Јорданова   Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено). На 23 јуни премиерот Ковачевски во Брисел го кажа историското „не“ на тогашниот (необјавен) француски предлог, наведувајќи пет црвени линии. По точно една седмица, објавен е „компромисниот француски предлог“ […]

Јул 02, 2022

0

Авторка: Ангела Делевска   Со медијацијата детето може да сфати дека згрешило, да почувствува одговорност и каење поради стореното и да биде свесно дека со медијација му се пружа втора шанса, без да му се оформи криминално досие. Но, медијацијата ретко се применува во кривичните постапки против деца во Македонија. Зошто? Постапувањето спрема децата отсекогаш […]

Јун 22, 2022

0

Автор: Д-р. Инж. Мохамед Самех (Mohamed Sameh)   Водоводните услуги се суштински и неопходни услуги. Тие го поддржуваат одржливиот развој на нашите општества и се од суштинско значење за постигнување на целите на Зелениот договор на ЕУ и Целите за одржлив развој на ОН. Секоја капка вода и ефикасното интегрирано управување со водите е предизвик […]

Јан 31, 2022

0

Автори: д-р  Славен Цоневски, Тодор Цоневски, проф. д-р Светислав Крстиќ   Само 2% од територијата на Република Северна Македонија се под водена површина. На територијата на државата има повеќе од 65 реки 3 големи природни езера (Охридско, Преспанско и Дојранско) и уште најмалку 40 помали природни езера и околу 120 вештачки езера. Според количествата, Северна […]

Јан 12, 2022

0

Во овој поткаст, дискутираме за делиберативната (дебатна) демократија и методот на дебатна анкета со Алис Сју, помошник директорка во Центарот за делиберативна демократија при Универзитетот Стенфорд. Делиберативна демократија е уникатна форма на политички консултации што ги комбинира техниките на истражување на јавното мислење и јавна дебата за да го открие вистинското мислење на јавноста за […]

Сеп 22, 2021

0

Авторка: д-р Симонида Кацарска Привлечноста на ЕУ за западниот Балкан конвенционално се објаснува преку очекувањата за забрзан демократски и економски развој. Имајќи ги предвид неодамнешните војни и конфликти во регионот, исклучително е значајно приближувањето кон ЕУ да се гледа и од перспектива на безбедноста и помирувањето. Корисна алатка за таа анализа е Глобалниот индекс за […]

Сеп 21, 2021

0

0
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk