[Поткаст] Универзален периодичен преглед на Обединетите нации

Јун 09, 2023

naum.lokoski

Блог

0

Што е Универзалниот периодичен преглед на Обединетите нации? Колку овој механизам ги мотивира земјите да ги исполнуваат своите обврски и заложби во областа на човековите права? Колку често се подготвува, кој учествува во неговата подготовка? Како да се обезбеди широк консултативен процес за подготвувањето на УПП?

 

За овие прашања во нашиот поткаст разговаравме со Тања Темелкоска, советничка за човекови права во канцеларијата на Постојаниот координатор на Обединетите нации во земјата.

Поткастот е снимен во рамки на проектот „Заедничка акција за човекови права“ кој ЕПИ го спроведува, а е финансиран од Европската Унија. Целта на проектот е унапредување на промоцијата и заштитата на човековите права во Северна Македонија преку поддршка на парламентарниот ангажман и граѓанските организации кои работат во оваа област.

 

Comments are closed.