Дебата на ЕПИ и ИДСЦС: Македонија треба да се воздржи од отпочнување преговори со ЕУ по секоја цена

Институтот за демократија (ИДСЦС) и Институтот за европска политика (ЕПИ) денеска во Јавна соба го презентираа документот „Бугарското вето на македонските евроинтеграции: какво јаболко може да загризе Македонија?“

Дискусија: Медијацијата е повеќе од судови и адвокати, тaa е култура која брзо се развива во земјава

Медијацијата е многу повеќе од судови и адвокати, таа е култура. Треба јавноста истата да ја прифати, бидејќи е важно медијацијата  да се прошири подалеку од правниот дел. Ова беше еден од главните заклучоци на промотивниот настан „Унапредување на квалитетот на медијацијата“ организиран од ЕПИ во рамките на проектот „Медијација, без дилема!“.

Дискусија: Само за аплицирање за работа во јавна администрација се потребни повеќе од шест илјади денари

За една апликација за вработување кандидатот треба да потроши околу 6000 денари само за да конкурира, што претставува проблем за младите бидејќи е значителна сума за невработени лица, кои можеби и нема да стигнат до понапредна фаза во процесот на вработување.

БЛОГ

Блогови


Осврти и анализи


ПРОЕКТИ

МРЕЖИ

 • Мрежа 23

  „Мрежа 23 се состои од здруженија на граѓани кои во своите редовни активности ги следат и ги евалуираат политиките од Поглавјето 23 – Правосудство и темелни права и ги застапуваат своите ставови и предлози во овие области пред јавните власти.“

 • TEN

  "Мрежата мисли за Европа (Think for Europe Network – TEN) се состои од непрофитни истражувачки организации од Западен Балкан, кои се фокусираат на процесот на Европска интеграција и се посветени на креирање и застапување на политики базирани на докази."

 • WB6 Advocacy Group

  "Групата за застапување на западнобалканската шесторка (WB6 AG) претставува иницијатива на истражувачки организации од Западен Балкан која има за цел забрзување и олеснување на проширувањето на Европската Унија кон Западниот Балкан.“

 • ЕПИ НЕТ

  „Неформална мрежа на млади стручни лица кои своите постдипломски и докторски ги имаат завршено надвор од Република Македонија, во студии кои третираат теми поврзани со ЕУ.“

 • ФРАНЕТ

  ФРАНЕТ е мултидисциплинарна мрежа на истражувачи на Ангецијата за темелни права на Европската Унија, формирана во 2011 година. Оваа мрежа вклучува по еден истражувачки партнер или конзорциум од секоја земја членка на Европската Унија. Од 2008 година, во ФРАНЕТ се приклучува и Македонија, со ЕПИ како национален истражувачки партнер. ФРАНЕТ изработува тематски студии, извештаи и кратки известувања во врска со различни прашања поврзани со темелните права.

 • ЕЕЛН

  Во партнерство со Универзитот во Утрехт, Migration Policy Group и Human European Consultancy, Институтот за европска политика учествува во работата на мрежата на Европската комисија “Европска мрежа на правни експерти за родова еднаквост и недискриминација”. Оваа мрежа работи на следење на усогласеноста на домашното законодавство за недискриминација и родова еднаквост со Европското acquis во сите земји членки на ЕУ, ЕФТА земјите и во земјите-кандидатки. Дел од задачите на мрежата е и да ја советува Европската комисија за прашања што спаѓаат во нејзиниот опег на работа.

ДОНАТОРИ

СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

Со медијацијата детето може да сфати дека згрешило, да почувствува одговорност и каење, без да му се оформи криминално досие. Сепак медијацијата ретко се употребува.

Прочитајте го блогот на Ангела Делевска објавен на „РесПублика“.

https://t.co/kpM3EkX705

Со @IDSCS_Skopje го презентиравме документот „🇧🇬 вето на македонските евроинтеграции: Какво јаболко може да загризе 🇲🇰?“

🗣️@skacarska: Потребен ни е механизам со кој ќе превенираме нови прашања, а не документ кој ќе биде аргумент за дополнителни барања.
https://t.co/OQG0Ej5906

🗣️Ве покануваме на денешната презентација на документот „Бугарското вето на македонските евроинтеграции: какво јаболко може да загризе Македонија?“, која ја организираме заедно со @epi_skopje.

📌Јавна Соба
⏰10.30 часот
ℹ️ Агенда 👉https://t.co/HBWJehDWzv

Load More...

ЛОКАЦИЈА

image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk