Пандемијата ги влоши предизвиците со кои се соочува граѓанското општество

Извештајот на ФРА „Заштита на граѓанскиот простор во ЕУ“ фрла светло на предизвиците со кои се соочува граѓанското општество низ ЕУ.

Дијалог за политики: Северна Македонија има повеќе судии од европскиот просек, но нашите судии имаат и повеќе предмети за решавање

Секое намалување на бројот на судии штетно ќе се одрази врз функционирањето на судскиот систем. Ова беше еден од заклучоците од денешниот дијалог за политики „Имплементација на Стратегијата за реформа на правосудниот сектор 2017–2022 година – До каде сме и што понатаму?“ организиран од Институтот за европска политика – ЕПИ.

ЕПИ: Подобрување во отчетноста и проактивноста на власта, недостаток на консултации со граѓанските организации

Националниот монитор за РЈА 2019/2020, објавен од  Институтот за европска политика (ЕПИ), е резултат на следењето извршено во 2020 година од тимот на ЕПИ и ги покажува клучните наоди од шесте области на РЈА дефинирани со начелата на јавната администрација.

БЛОГ

ПРОЕКТИ

МРЕЖИ

 • Мрежа 23

  „Мрежа 23 се состои од здруженија на граѓани кои во своите редовни активности ги следат и ги евалуираат политиките од Поглавјето 23 – Правосудство и темелни права и ги застапуваат своите ставови и предлози во овие области пред јавните власти.“

 • TEN

  "Мрежата мисли за Европа (Think for Europe Network – TEN) се состои од непрофитни истражувачки организации од Западен Балкан, кои се фокусираат на процесот на Европска интеграција и се посветени на креирање и застапување на политики базирани на докази."

 • WB6 Advocacy Group

  "Групата за застапување на западнобалканската шесторка (WB6 AG) претставува иницијатива на истражувачки организации од Западен Балкан која има за цел забрзување и олеснување на проширувањето на Европската Унија кон Западниот Балкан.“

 • ЕПИ НЕТ

  „Неформална мрежа на млади стручни лица кои своите постдипломски и докторски ги имаат завршено надвор од Република Македонија, во студии кои третираат теми поврзани со ЕУ.“

 • ФРАНЕТ

  ФРАНЕТ е мултидисциплинарна мрежа на истражувачи на Ангецијата за темелни права на Европската Унија, формирана во 2011 година. Оваа мрежа вклучува по еден истражувачки партнер или конзорциум од секоја земја членка на Европската Унија. Од 2008 година, во ФРАНЕТ се приклучува и Македонија, со ЕПИ како национален истражувачки партнер. ФРАНЕТ изработува тематски студии, извештаи и кратки известувања во врска со различни прашања поврзани со темелните права.

 • ЕЕЛН

  Во партнерство со Универзитот во Утрехт, Migration Policy Group и Human European Consultancy, Институтот за европска политика учествува во работата на мрежата на Европската комисија “Европска мрежа на правни експерти за родова еднаквост и недискриминација”. Оваа мрежа работи на следење на усогласеноста на домашното законодавство за недискриминација и родова еднаквост со Европското acquis во сите земји членки на ЕУ, ЕФТА земјите и во земјите-кандидатки. Дел од задачите на мрежата е и да ја советува Европската комисија за прашања што спаѓаат во нејзиниот опег на работа.

ДОНАТОРИ

СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

C’est parti ! Nous commençons notre semaine « France 🇫🇷 - Balkans occidentaux : pour un engagement stratégique ».

🗣 Première session de dissémination à Sciences Po Paris devant les étudiants et les Jeunes Européens 🇪🇺 @JeunesPo

Des discussions et des débats passionnants !

4

@Ardita_AAI @epi_skopje: "EC Report itself has been changed structurally, but not methodologically. Also, there were no changes in level of preparedness since 2019 in the case of North Macedonia🇲🇰. We feel like the EU is moving target and that is discouraging for the candidates!"

🔴TUNE IN TODAY! Together with our colleagues from @ThinkforEurope & @eu_near we will be discussing the 2021 Enlargement Package for the #WB6 in the light of the New Methodology

📍ONLINE VIA #TEN FB and #DGNEAR

⏰15:30 - 17:00

Load More...

ЛОКАЦИЈА

image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk