Архива2023

Дома2023

Граѓаните од Полошкиот регион денес на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово дискутираа за последните геополитички случувања и нивното влијание врз Северна Македонија во рамките на проектот „Поттикнување анализа на политики и јавна дебата“ имплементиран од ЕПИ и поддржан од НЕД.   Според нив претседавањето со ОБСЕ ќе придонесе за земјава да се покаже како […]

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје објавува повик за учество на дебатен настан „Новите геополитички случувања и влијанието врз Северна Македонија“. Настанот е замислен да биде поделен во два дела, првиот дел ќе се фокусира на дискусијата на учесниците каде учесниците ќе разговараат за дадената тема едни со други според прашањата подготвени од модератор, […]

ЦЕЛ НА ПРОЕКТОТ: Да се унапредат промоцијата и заштитата на човековите права во Северна Македонија преку поддршка на парламентарниот ангажман и на граѓанските организации во областа.   СПЕЦИФИЧНИ ЦЕЛИ: Обезбедување на структуриран мониторинг и придонес за заложбите за човекови права од страна на Собранието и на граѓанските организации; Зголемување и градење на професионалните капацитети на […]

ЦЕЛ НА ПРОЕКТОТ: Да се унапредат промоцијата и заштитата на човековите права во Северна Македонија преку поддршка на парламентарниот ангажман и на граѓанските организации во областа. DOWNLOAD PDF
Овој краток преглед ги сумира клучните настани во однос на владеењето на правото во поглед на пристапувањето на Северна Македонија во ЕУ во периодот октомври-декември 2022 година. Тој содржи следење на основите начела за пристапување во ЕУ, вклучително и на клучните настани во функционирањето на демократските институции, реформата на јавната администрација и Поглавјето 23: Судство [...]

Граѓанските организации кои се дел од Советот за соработка меѓу Владата и граѓанското општество, како избрани претставници на граѓанскиот сектор, искажуваат силен револт од односот на Владата кон Советот и воопшто кон граѓанското општество. Затоа, бараме од Претседателот на Владата г. Димитар Ковачевски да се сретне со претставници на граѓанските организации од Советот и на […]

Јан 08, 2023

naum.lokoski

Осврти

0

Приоритетите на шведското претседателство не се изненадување. Тие се континуитет на приоритетите на чешкото претседателство, секако со истакната шведска боја. Концизната програма навестува фокусиран ангажман на административниот апарат и искусната дипломатија на оваа нордиска земја. Меѓутоа, далеку од тоа дека се очекува претседателствувањето да мине без предизвици. Некои од нив доаѓаат од самата политичка констелација […]

0
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk