Архива2022

Дома2022
Институтот за европска политика заедно со Civil Rights Defenders и членките на мрежата „Мисли за Европа“ испратија отворено писмо до пратениците во Европскиот парламент во врска со нацрт-резолуцијата за Извештајот на Комисијата за 2021 година за Северна Македонија. Ги повикуваме да размислат за делови од резолуцијата и условите псотавени од Бугарија кои ќе имаат негативни [...]
Во овој краток документ е даден преглед на Регулативата 2020/2092, со кој беше воведен „механизам на условеност“ како алатка за заштита на принципот на владеењето на правото во земјите-членки на ЕУ, преку примерот на Унгарија. DOWNLOAD PDF

Нова група на сегашни и идни обучувачи за медијација, како и лиценцирани медијатори добија обука за методи и вештини од страна на експерти од Холандија во текот на минатата недела. Оваа втора обука за техники и вештини за медијација беше одржана од страна на искусните екпертки и медијатори, Хеа ван Кломпенбург и Марјон Куиперс од […]

Медијацијата е многу повеќе од судови и адвокати, таа е култура. Треба јавноста истата да ја прифати, бидејќи е важно медијацијата  да се прошири подалеку од правниот дел.   Ова беше еден од главните заклучоци на промотивниот настан „Унапредување на квалитетот на медијацијата“ организиран од ЕПИ во рамките на проектот „Медијација, без дилема!“.   Настанот […]

Заклучоците од кратките документи за политики „Објавување информации за јавната служба во Северна Македонија: Зошто се важни транспарентноста и отчетноста?“ и „Учество на јавноста во дефинирањето на клучни стратешки документи за реформа на јавната администрација“ беа презентирани на седмиот состанок на Националната работна група (НРГ) за реформа во јавната администрација во Република Северна Македонија. Состанокот […]

This brief summarises the key developments in relation to rule of law in view of EU accession in North Macedonia for the period January – March 2022. It includes the monitoring of the fundamentals of EU accession, including key developments in the functioning of democratic institutions, public administration reform and chapter 23: Judiciary and Fundamental [...]

Работењето на владеење на правото, на демократијата и на човековите права не е спринт, туку маратон. Тоа трае многу долго. Сепак наша одговорност е да бидеме фокусирани на поставување на добри темели и обезбедување на основните институции и механизми за процесите да може да продолжат и покрај разните политички пречки кои ќе се појавуваат. Ова […]

Новата методологија за проширување на Европската Унија (ЕУ) имаше за цел да го зајакне и да го направи поефективен процесот на пристапување. Во пракса, процесот се одвива со побавно темпо од очекуваното. Постои зголемена загриженост дека новата методологија за проширување не е доволна за да ги постигне очекуваните резултати од процесот на  демократизацијата и структурните […]

Какво и да е решението со Бугарија, тоа мора: Да биде врзано исклучително со крајот на пристапниот процес – по ратификацијата на пристапниот договор меѓу ЕУ и Северна Македонија од сите субјекти (држави членки, ЕУ, Северна Македонија) – вклучувајќи го и евентуалното внесување на бугарско малцинство во Уставот; Да спречи можност за нови блокади на [...]
Документ подготвен од Институтот за европска политика (ЕПИ) и Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС) кој се осврнува на тековниот дијалог со Бугарија и почетокот на пристапните преговори на Северна Македонија и ЕУ. Овој текст има цел да ја информира јавноста и да го изостри нејзиниот фокус за сите „ситници“ и суптилности кои евентуалниот компромис со [...]
0
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk