Збирка резимеа од истражувања на грантистите од проектот Мрежа 23+

Јун 29, 2018

epiadmin

Новости

0

Во рамките на проектот Мрежа 23+ беа финансирани 9 граѓански организации, кои спроведоа истражувања на политики во Поглавје 23: правосудство, темелни права и борба против корупција.

Во прилог се резимеата на истражувањата на гранститите на проектот Мрежа 23+.

Содржина:

  • Женска акција | Кон граѓански паноптикон: подобра рамнотежа меѓу заштитата на приватноста и потребатаод следење на комуникациите
  • ЗИП Институт | Кој вработува, општината или партијата?
  • Здружение на финансиски работници на локалните самоуправи и јавните претпријатија | Изворите на финансирање, висината на обезбедените средства и нивното влијание врз независноста на судската власт
  • Институт за стратешки истражувања и едукација | Ќе има ли „свиркачи“ на универзитетите? Можностите на законот за заштита на укажувачите и спречувањето на корупцијата во високото образование во Република Македонија
  • Коалиција сите за правично судење | Мониторинг на имплементацијата на меѓународни стандарди за правично судење во Основен суд Скопје I и Скопје II
  • Мултикултура | Бесплатна правна помош – предизвици и решенија
  • Отворете ги прозорците | Пристапноста и инклузивноста на судовите во Македонија
  • Здружение Центар за стратегии и развој ПАКТИС | Анализа на Законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната
  • Совет за превентива против малолетничка деликвенција – СППМД | Анализа на примената на Законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната

Оваа публикација беше овозможена со финансиска поддршка од Европската Унија и aмбасадата на Кралството Норвешка во Белград, во рамките на проектот Мрежа 23 + што го спроведоа Институтот за европска политика – Скопје и Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. Наведените мислења во оваа публикација се мислења на авторите и не ги одразуваат ставовите на донаторите.

 

Post by epiadmin

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *