Архива2024

Дома2024

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје има потреба од ангажман на волонтер/ка кој/а ќе биде вклучен/а во проектните активности на организацијата. Времетраењето на ангжманот е предвидено да трае три месеци, со можност за продолжување. Како услови за волонтирање, ЕПИ го наведува следново:   Додипломски студии (правни, политички); Солидно познавање на англискиот јазик; Познавањето на […]

ЕПИ потпиша договори за грант со три граѓански организации кои ќе работат проекти за вклученост на граѓанските организации во реформата на јавна администрација на локално ниво.   „Организацијата на потрошувачи на Македонија“ ќе спроведува 10-месечен проект во кој ќе работат на дигитализација и модернизација на јавните комунални услуги во Охрид. „Центарот за социјални иновации Блинк [...]

Универзалниот периодичен преглед (УПП) беше основан во 2006 година од страна на Советот за човекови права на Обединетите Нации (ООН) како уникатен механизам заснован на принципите на универзалност, соработка, еднаков третман на сите земји-членки и меѓусебен интерактивен дијалог. УПП се сосредоточува на идентификување на предизвиците и можностите за унапредување на човековите права во секоја држава. […]

This brief summarises the key developments in relation to the rule of law in view of EU accession in North Macedonia for the period January–March 2024. It includes monitoring the fundamentals of EU accession, including key developments in the functioning of democratic institutions, public administration reform, and Chapter 23: Judiciary and Fundamental Rights.

Апр 12, 2024

naum.lokoski

Блог

0

Dive deep into the Universal Periodic Review (UPR) process in this episode of the EPI Podcast. Join us as we explore the essential roles and strategic engagements of civil society organizations and national human rights institutions within the UPR framework. Featuring an in-depth conversation with Mona M'Bikay, Executive Director of UPR Info, this episode sheds [...]
Институтот за европска политика (ЕПИ), во соработка со Организацијата на Обединетите Нации, успешно ја организираше работилницата „Градење капацитети за собранискиот персонал за Универзалниот периодичен преглед (УПП)“,  на 21-22 март 2024 година, во хотел Радика, Маврово. Целта на работилницата беше да се зајакнат капацитетите на собранискиот персонал и да се зголеми нивната способност за ефективен придонес [...]

На денешниот дијалог за политики што го организираше Институтот за европска политика насловен „Владеењето на правото во членките на ЕУ и земјите кандидати: Предизвици и научени лекции“, се собраа експерти и претставници од граѓанските организации да разговараат за состојбата на владеењето на правото во Европската унија и земји кандидатки. Говорници на настанот беа Марија Скора […]

Фев 22, 2024

naum.lokoski

Блог

0

What is enlargement fatigue? Can it be transformed into EU scepticism? Can the opponents to the enlargement of the EU members change their perspective? We discussed these topics with Engjellushe Morina, a senior policy fellow with the Wider Europe program at the European Council on Foreign Relations. She works from ECFR's Berlin office. Her work [...]

ЕПИ минатата недела учествуваше на 46. претсесија од четвртиот циклус на Универзалниот периодичен преглед (УПП) во канцелариите на Обединетите нации во Женева, Швајцарија. Нашата истражувачка, Ангела Делевска ја презентираше изјавата на ЕПИ која опфаќа две актуелни прашања, предизвиците и пречките за независноста и плурализмот на националното тело за еднаквост, односно Комисијата за спречување и заштита […]

0
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk