Дебата: Граѓаните сакаат во ЕУ, но евроскептицизмот расте поради односот на Унијата кон земјава

Северна Македонија направи реформи, ги исполни барањата и направи жртви на патот кон отворање на преговорите за членство во Европската Унија. Реформи до полноправно членство се уште има, но очигледна е волјата и желбата на општеството за пристапувањето. 

ПОВИК за доделување мали грантови на граѓански организации „Човековите права во практиката“

ЕПИ распишува повик за доделување на мали грантови на граѓански организации во рамките на проектот „Заедничка акција за човекови права“, финансиран од Европската Унија. Тематски, повикот за мали грантови се однесува на конкретни приоритетни области од последниот Универзален периодичен преглед (УПП) за Република Северна Македонија.

ЕПИ дел од истражувачки грант за европската интеграција и правата на граѓаните на Европскиот совет за истражување вреден 2,5 милиони евра

ЕПИ е дел од победничкиот предлог за Напреден грант на Европскиот совет за истражување (ERC) што го освои професорката Дагмар Шик од Универзитетот во Корк во Ирска. ERC е висококонкурентен грант за истражување на Европската унија од 2,5 милиони евра доделен на етаблирани истражувачки лидери за да водат врвни истражувања.

БЛОГ

ПРОЕКТИ

МРЕЖИ

 • Мрежа 23

  „Мрежа 23 се состои од здруженија на граѓани кои во своите редовни активности ги следат и ги евалуираат политиките од Поглавјето 23 – Правосудство и темелни права и ги застапуваат своите ставови и предлози во овие области пред јавните власти.“

 • TEN

  "Мрежата мисли за Европа (Think for Europe Network – TEN) се состои од непрофитни истражувачки организации од Западен Балкан, кои се фокусираат на процесот на Европска интеграција и се посветени на креирање и застапување на политики базирани на докази."

 • Блупринт група

  Блупринт групата за реформи во правосудството е неформална мрежа на граѓански организации кои во изминатите години работат и делуваат во областа на правосудството.

 • ЕПИ НЕТ

  „Неформална мрежа на млади стручни лица кои своите постдипломски и докторски ги имаат завршено надвор од Република Македонија, во студии кои третираат теми поврзани со ЕУ.“

 • ФРАНЕТ

  ФРАНЕТ е мултидисциплинарна мрежа на истражувачи на Ангецијата за темелни права на Европската Унија, формирана во 2011 година. Оваа мрежа вклучува по еден истражувачки партнер или конзорциум од секоја земја членка на Европската Унија. Од 2008 година, во ФРАНЕТ се приклучува и Македонија, со ЕПИ како национален истражувачки партнер. ФРАНЕТ изработува тематски студии, извештаи и кратки известувања во врска со различни прашања поврзани со темелните права.

 • ЕЕЛН

  Во партнерство со Универзитот во Утрехт, Migration Policy Group и Human European Consultancy, Институтот за европска политика учествува во работата на мрежата на Европската комисија “Европска мрежа на правни експерти за родова еднаквост и недискриминација”. Оваа мрежа работи на следење на усогласеноста на домашното законодавство за недискриминација и родова еднаквост со Европското acquis во сите земји членки на ЕУ, ЕФТА земјите и во земјите-кандидатки. Дел од задачите на мрежата е и да ја советува Европската комисија за прашања што спаѓаат во нејзиниот опег на работа.

ДОНАТОРИ

СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

👥 Земјава направи реформи, ги исполни барањата и направи жртви на патот кон ЕУ. Реформи се уште престојат, но очигледна е волјата за пристапувањето. Ова е заклучокот на граѓаните од Пелагонискиот регион на дебатата која се одржа денес во Битола.

📄 Прочитајте повеќе 👇… https://t.co/Pa1ImJZGHn

The findings of the 2021/2022 Regional PAR Monitor were presented at an advocacy meeting at the European Policy Centre in Brussels yesterday, organized within the framework of the WeBER 2.0 project. Our researcher, Julijana Karai took part in this meeting, where the findings and… https://t.co/MFCSW4S5Sb

3

Advocating for the #EU_WeBER PAR Monitor 2021/2022 results with the support of @BalkansSmart at the closed-door round table organised and delivered by our partner @epc_eu.

3
Load More...

ЛОКАЦИЈА

image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk