Архива2019

Дома2019

Цивика Мобилитас ги промовираше новите акциски и институционални грантисти. Амбасадорката на Швајцарија, нејзината екселенција Сибил Сутер Тејада им ги врачи сертификатите на грантистите. Таа им порача дека тие се сржта на програмата бидејќи се главните актери кои ја креираат и придонесуваат за промените во општеството. Институтот за европска политика (ЕПИ) е една од 15те организации […]

Документот за политика ги презентира наодите за клучните проблеми со кои се соочуваат младите и граѓанското општество на Западен Балкан и дава препораки до земјите на Западен Балкан, Европска Унија и земјите членки, кои се фокусираат на наоѓање начини и решенија за надминување на препреките и промовирање регионално помирување, особено кај младите; транспарентни и инклузивни [...]
Граѓанските организации што со години работат на воспоставување на принципот на владеење на правото, почитување на човековите права и воспоставување на независен, непристрасен и, пред сè, неполитизиран правосуден систем, свесни за моментумот и за неопходноста овие реформи да бидат квалитетни и успешни, се вклучија со својата експертиза на ова поле во целиот процес. Со оглед на [...]
Задутре, на 29-ти јуни, во нашата земја за прв пат ќе се одржи Парада на гордоста - Skopje Pride. Внимателно одбраниот датум е воедно и педесет годишнина од историските немири во Стонвол, Њујорк, што е пресвртна точка во движењето и симбол за непокор и истрајност во борбата за еднаквост и права на лезбејките, гејевите, бисексуалците, [...]

Проектот “Национална демократска дебата – промовирање на успешна демократска транзиција во Македонија“ поддржан од National Endowment for Democracy, има цел да овозможи национален форум за размена на идеи, преку директно вклучување на граѓаните и нивно учество во процесот на јавна дебата и придонес кон креирање јавни политики. Форумот обезбедува изворни сознанија за ставовите на општата […]

Младинската невработеност се намалува, но сепак таа е една од највисоките во регионот. Кон процентот од 45,4% младинска невработеност придонесуваат работодавците и нивниот пристап кон вработувањето; јазот помеѓу понудата на работната сила и барањата на пазарот и недоволната соработка помеѓу клучните чинители, вклучувајќи ги владините институции, образовните институции и бизнисите, односно работодавците. Ова се заклучоците […]

Овогодинешниот Извештај за фундаменталните права се одразува на развојот и недостатоците на заштитата на човековите права во ЕУ во текот на изминатата година. Многу луѓе во ЕУ ризикуваат да заостанат, бидејќи растечката нетолеранција и нападите врз основните права на луѓето продолжуваат да го нарушуваат значителниот напредок постигнат до денес. Како национален истражувачки партнер за Агенцијата [...]
Духот на Преспанскиот договор провејува низ целиот пакет за проширување. Од една стана  ова претставува признание за тешките политички одлуки и јасната определеност на нашата земја за ЕУ, додека од друга страна,  овој договор претставува можност да се оживее и така кревката политика за условеност преку одржување на позитивниот моментум што го креира регионално, но [...]
Духот на Преспанскиот договор провејува низ целиот пакет за проширување. Од една стана  ова претставува признание за тешките политички одлуки и јасната определеност на нашата земја за ЕУ, додека од друга страна,  овој договор претставува можност да се оживее и така кревката политика за условеност преку одржување на позитивниот моментум што го креира регионално, но [...]
0
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiorgmk/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk