Raporti i ri i KE-së: Pa surpriza

Prezantimi i paketës së zgjerimit në Komisionin e Politikës së Jashtme nga Komisioneri Varheji ishte dukshëm nën hijen e procesit të bllokuar të pranimit të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë dhe pamundësisë së shteteve anëtare për të vendosur mbi fillimin e negociatave me të dy vendet.

Në këto rrethana, Komisioni mbetet i sigurt sa i përket gjetjeve dhe rekomandimeve kryesore tashmë të njohura në lidhje me hapjen e negociatave. Në Përfundimet e Strategjisë së Zgjerimit të këtij viti, Komisioni përsërit se shtyrja e fillimit të negociatave me të dy vendet ndikon negativisht në besueshmërinë e BE-së. Prandaj, ai bën thirrje që çështjet dypalëshe midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut të zgjidhen si prioritet, që shtetet anëtare të përfundojnë diskutimin mbi kornizën negociuese dhe konferencat e para ndërqeveritare që do të mbahen para fundit të këtij viti. Kjo këmbëngulje mbështetet nga vlerësimi se vendi ka përmbushur kushtet për mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare, falë “mbajtjes së një ritmi të qëndrueshëm dhe vendimtar në zbatimin e reformave të BE-së, veçanërisht në fushat kryesore si sundimi i ligjit, përfshi luftën kundër korrupsionit dhe krimin e organizuar”.

Edhe pse Raporti është modifikuar metodologjikisht – tani është plotësisht i strukturuar sipas grupimeve, dhe në thelb nuk ka asnjë risi të madhe në qasjen e Komisionit përveç renditjes së kapitujve dhe përmbledhjes së gjetjeve kryesore sipas kapitujve. Në shumicën e grupimeve, Maqedonia e Veriut vlerësohet si e përgatitur mesatarisht për të marrë përsipër detyrimet e anëtarësimit në BE me dallime të dukshme midis kapitujve specifikë në kllasterë, siç mund të shihet nga tabela më poshtë.

 

Përveç kësaj analize të shkurtër, Instituti për Politikë Evropiane po përgatit një analizë të detajuar të raportit dhe rekomandimeve me një krahasim të tendencave që do të publikohen në ditët në vijim.

Comments are closed.