Author Archive

ДомаAuthor's Article(s) epiadmin

Фев 01, 2019

epiadmin

Новости

0

Истражувачката на ЕПИ, Ива Цоневска,  на почетниот настан за ИПА 2 грантовата шема „Зајакнување на влијанието на граѓанското општество за ефективни реформи во правниот сектор“, финансиран од Европската Унија, ги презентираше целите, резултатите и активностите на проектот „Партнерство Јустиција: Враќање на довербата на граѓаните“, кој што нашата организација го спроведува заедно со Асоцијација за развојни иницијативи […]

Фев 01, 2019

epiadmin

Новости

0

Од јануари 2019 година, во партнерство со Универзитот во Утрехт, Migration Policy Group и Human European Consultancy, Институтот за европска политика, преку истражувачката координаторка Билјана Котевска, учествува во работата на мрежата на Европската комисија “Европска мрежа на правни експерти за родова еднаквост и недискриминација”. Оваа мрежа работи на следење на усогласеноста на домашното законодавство за недискриминација и родова еднаквост со Европското acquis во […]

Целта на проектот „Ангажирање на приватниот сектор во образованието за претприемништво“ е да се зголемат капацитетите на младите од Македонија за да се вклучат во претприемништво, да се зголеми улогата на приватниот сектор во образованието за претприемништво и да се зголеми поддршката на политики кои ги подобруваат економските услови за младите од државата. Во рамките […]

Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ), го спроведува проектот „Партнерство Јустиција: Враќање на довербата на граѓаните“, . Главна цел на проектот е придонес за враќање на довербата на граѓаните во македонскиот правосуден сектор преку значително вклучување на граѓанското општество во суштински реформи.. Специфични цели: 1. Обезбедување структуриран мониторинг и сеопфатен придонес од страна на граѓанското […]

Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) започна со спроведување на проектот Мрежа 23 – Вмрежување за влијание (NETWIT 23) на 15 мај 2018 година. Општата цел на проектот е да се придонесе за зголемување на влијанието на граѓанското општество во создавањето на политиките во областа на Поглавјето 23 – правосудство и темелни права, во контекст […]

Проектот трае од 1.01.2018 до 31.12.2018 и се спроведува во Скопје и трите други апелациони подрачја (Штип, Битола, Гостивар). Финансиската поддршка е 9.991 евра. Цели на проектот:  Целта на проектот е да се унапреди приментата на проценката на влијанието на регулативата (ПВР) во корпусот закони кои произлегуваат од Реформата на правосудството во Република Македонија. Да […]

Европеизацијата на Западниот Балкан е ставена во сенка поради различни причини од двете страни во процесот – од ЕУ и од земјите од Западен Балкан (ЗБ). Внатрешните предизвици на Европската Унија (економската криза, мигрантската криза, растот на евроскептицизмот, итн.) го тргнаа проширувањето од агендата на Брисел на некое време. Од друга страна, недостатокот на политичка […]

Јан 18, 2019

epiadmin

Новости

0

На 4 декември 2018 година, како граѓански организации најостро ја осудивме неажурноста на институциите во спроведувањето на истрагите поврзани со утврдување на пропустите и одговорноста за бегството на поранешниот премиер, Никола Груевски. Побаравме истрагите итно да завршат најавувајќи дека, доколку тоа не се случи, ќе побараме политичка одговорност на највисоките функционери. Во меѓувреме, Основното јавно обвинителство најави […]

Јан 08, 2019

epiadmin

Новости

0

Главната цел на истражувањето „Повеќедимензионалните придобивки и ефекти од пристапување кон НАТО“, изработено од м-р Тимурленк Чековиќ, е утврдување на безбедносните и политичките придобивки од пристапувањето во НАТО. За таа цел, меѓу другите ефекти, анализирани се и придобивките од стапување во воен сојуз, односите на алијансата со Русија, а се анализира и влијанието на членството во […]

Јан 08, 2019

epiadmin

Новости

0

Истражувањето „Економски придобивки и предизвици од членството во НАТО“, изработено од м-р Ивана Велковска, е насочено кон утврдување на економските ефекти од пристапувањето во НАТО. За таа цел, изработена е компаративна анализа на Албанија, Хрватска, Црна Гора, Бугарија, Романија и Македонија, за утврдување на буџетските импликации, ефектот врз БДП и странските директни инвестиции (СДИ), како и […]

0
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiorgmk/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk