Промотивен настан „Решетe го спорот – Да, преку медијација” во Куманово

Окт 30, 2012

epiadmin

Настани

0

Една од главните цели на настанот беше Информирање и комуникација со јавноста,  каде меѓу друго се комуницираа 10 пораки кои јавноста недоволно ги знае:

Медијацијата е:

1 . ефикасна

  1. исплатлива

 3.ги олеснува околностите

 4 .дискретна и доверлива

 5.нуди брзи решенија во безбедна средина

 6.ги намалува конфликтот, стресот и непријатностите

 7.овозможува меѓусебна почит на инволвираните

  1. ги  намалува можностите за трајно нарушени односи
  2. се одвивабез формалности, истраги, изведување докази…
  3. исходот е без победници: губитници

Промотивниот настан го  реализираа претставници на Проектот, на Министерството за правда,  медијатори од Куманово, преставници на оптината Куманово, преставици на Основниот суд Куманово, прставници на народниот правобранител во Куманово и др. субјекти, во правец на промена на свеста и перцепцијата на граѓаните, за бенефитот кој се постигнува со медијацијата: брз, ефикасен и економичен пристап до правдата.

Post by epiadmin

Comments are closed.