Blog

HomeBlog

Автори: Јулијана Караи и Ангел Мојсовски Што претставува дигитализацијата на административните услуги и далиСеверна Македонија е подготвена за воведување целосни е-услуги? Дигитализацијата на услугите го менува изгледот и ја поставува рамката за тоа како ќе изгледа јавната администрација на иднината. Искористувањето на потенцијалот што го нуди дигитализацијата овозможува ефикасна, ефективна, транспарентна и достапна администрација која […]

Nov 09, 2020

0

Авторка: Симонида Кацарска Пакетот за проширувањето на ЕУ од 6 октомври 2020 година е специфичен од неколку аспекти. Прво, во него Комисијата ја применува новата методологија во пристапниот процес, особено во Стратегијата за проширувањето како редовен документ во кој се сумираат наодите за сите земји во пристапувањето и се даваат насоки за идни чекори. Второ, […]

Oct 07, 2020

0

Авторка: Ива Цоневска Покрај подобрување на ефикасноста на македонското правосудството во делот на решавање на старите предмети и стапката на решавање на предметите, потребни се дополнителни напори со цел системски да се подобри ефикасноста и да имаме ефикасна и квалитетна правда. Ефикасноста на правосудството е една од подобластите кои се дел од Поглавјето 23 – […]

Jul 21, 2020

0

This article is originally published in a Danish newspaper “Magasinet Europa”. It’s telling that the most important milestones of the EU’s enlargement policy are closely tied to Denmark. In 1993, the “Copenhagen criteria”, which set the conditions for EU aspirants, were defined by the EU Council, then headed by Danish prime minister Poul Nyrup Rasmussen (S). In […]

Mar 20, 2020

0

Author: Dr. Simonida Kacarska The last quarter of 2019 has definitely been a peculiar period of the EU accession saga. The deadlock of the October 2019 Council followed by the French non-paper for reforming the EU accession process prompted a much-needed debate on the possible ways forward in view of revising the enlargement methodology. The discussions […]

Dec 30, 2019

0

Prospects of EU membership are on hold in North Macedonia, despite it going as far as to change its name to resolve a dispute with Greece. Progress made a great political cost was not enough for some EU countries and the accession process now needs to be put together again. Simonida Kacarska, director of the […]

Dec 23, 2019

0

Author: Ardita Vejseli Even though civil society and youth are among the pillars of democracy and one of the main actors in addressing important reforms and issues in the EU accession process, they still face obstacles that prevent them from exercising their full potential in the countries of the Western Balkans. Western Balkan countries need […]

Nov 19, 2019

0

Авторка: Симонида Кацарска Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. Тие механизми се навестени во одлуката на Бундестагот и веројатно ќе ги видиме во нашата преговарачка рамка која ќе ги уреди условите под кои ќе ги водиме […]

Oct 14, 2019

0

Authors: Ardita Abazi Imeri and Wouter Zweers  In North Macedonia there is a joke: “There are two absolute things – God and the USA, but the USA comes first.” But what about the EU? Together with Croatia, North Macedonia was the first country in the Western Balkan region to step up cooperation with the EU through a […]

Oct 04, 2019

0

Автор: Ангел Мојсовски Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста. Потребно е промовирање на можностите за вработување за најперспективните професии како и промовирање на стручното образование. Проблемот за справување со младинската невработеност претставува сериозен предизвик со кој треба да се справи […]

Aug 14, 2019

0

2
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk/?lang=en/
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
en