Блог

ДомаБлог

Authors: Simonida Kacarska and Naum Lokoski Introduction In early February 2019, the Republic of Macedonia, until then provisionally recognised in the UN asthe former Yugoslav Republic of Macedonia, adopted constitutional changes through which it renamed itself North Macedonia in line with the Prespa Agreement between the governments of Macedonia and Greece in June 2018. The Prime Minister of Macedonia in a speech soon after […]

Фев 28, 2019

0

Автор: Ардита Вејсели Западниот Балкан е познат како регион со турбулентна и историја вкрстена меѓу народите кои живееле во овие земји. Со векови, конфликтите и немирите биле секојдневни и го создавале односот љубов-омраза меѓу жителите на регионот. Сложената историја на овој мал „амбис“ на европскиот континент претставува своевиден парадокс и мистерија. Сепак, отсекогаш постоела искра […]

Фев 06, 2019

0

Автор: Ангел Мојсовски Институциите пристапуваат кон барањата на информации од јавен карактер со одреден сомнеж. Според едно истражување, 60 отсто од испитаниците изјавиле дека им биле барани „дополнителни објаснувања“ за барањaта, нешто што не е пропишано со сегашниот закон. Реформата на јавната администрација во Македонија е една од основните области каде е потребно реформирање на […]

Јан 21, 2019

0

Автор: Симонида Кацарска Стратегијата за проширување од февруари 2018 година постави индикативен календар за пристапувањето на Србија и Црна Гора. Македонија во моментот се разгледува заедно со Албанија. Наша посакувана цел е да се приклучиме на првите две земји, преку искористување на најголемиот адут кој го има Македонија како земја која прва ги започна овие […]

Сеп 27, 2018

0

Автор: Ангел Мојсовски МВР ги има информациите колку Роми, т.н. лажни азиланти, се вратени, своеволно или присилно, но тие информации понатаму не се споделени со центрите за социјална работа, кои би требало да продолжат со преземање дополнителни мерки за давање помош. Секојдневните проблеми, а пред се` сиромаштијата како најголем од сите, тераат голем број жители […]

Јун 28, 2018

0

Author: Simonida Kacarska The upcoming summit of the heads of state and government of the European Union member states, to be held at the end of June 2018, will be viewed with much interest from the Balkans. The last enlargement package in the autumn of 2016, under the Slovak Presidency, was not followed up by […]

Јун 22, 2018

0

Автор на текстот е Фиби Харис, соработник во Институтот за европска политика – Скопје. “Бугарија ќе работи кон изнаоѓање на заеднички решенија кои ќе одговорат на потребата на Европа и европските граѓани за поголема безбедност, стабилност и солидарност, со цел да се воспостави силна, дигитална и обединета Европа преку консензус, натпревар и кохезија.” – Програма на […]

Јан 15, 2018

0

Автор: Ардита Абази Имери   Одвојување на државата и партијата, итни реформи за независно судство, реформска јавна администрaција и ставање крај на деструктивниот национализам се некои од реформите со кои Македонија може да ја врати демократијата и владеењето на правото и да ја одблокира евроатлантската интеграција. По долгогодишната криза, која кулминираше со крвавите настани во […]

Јун 08, 2017

0

Автор: Исмаил Камбери Бројката на вратени Роми од македонските гранични премини изнесува скоро половина од вкупното ромско население во Македонија. Македонските власти мора да престанат да го ограничуваат правото на движење на секој граѓанин без разлика каква боја на кожа има или на која националност ѝ припаѓа. Досега има девет правосилни судски одлуки со кои […]

Сеп 26, 2016

0

Author: Simonida Kacarska Doing research for a think tank or a civil society organization in the Balkans on issues of democratic governance, I have found myself, at various times, wondering about local understandings of research and its value. While debates on evidence-based policymaking have been transposed from Western Europe to our region, the process of […]

Авг 13, 2016

0

3
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiopoif/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk