‘Новости’

Јун 26, 2018

epiadmin

Новости

0

Поглавјето 23, кое ги опфаќа правосудството, борбата против корупцијата и темелните права на граѓаните претставува првото поглавје кое се отвора во преговорите со Европската Унија, заедно со Поглавјето 24. Со ова, Унијата ја истакнува важноста на принципот на владеење на правото, како една од своите најзначајни вредности. Од овие причини, од голема важност е да […]

Јун 22, 2018

epiadmin

Новости

0

Автор: д-р Симонида Кацарска, директорка на Институтот за европска политика. Блогот е првично објавен на BiEPAG. Претстојниот самит на шефови на земјите членки на Европската Унија, кој ќе се одржи на крајот на јуни, по долго време предизвикува голем интерес на Балканот. Последниот пакет на проширување од есента во 2016 година, за време на Словачкото претседателство, […]

Јун 18, 2018

epiadmin

Новости

0

Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) и Хелсиншкиот комитет за човекови права во Република Македонија, на 5 јуни 2018 година, ја одржаа завршната конференција од проектот „Мрежа 23+“, под насловот „Поглавје 23: Пандорина кутија или клуч за добро владеење?“. Конференцијата се одржа во рамките на проектот Мрежа 23+, финансиран од Европската Унија и ко-финансиран од […]

Јун 12, 2018

epiadmin

Новости

0

Според наодите од анкетата спроведена во рамки на проектот ВеБЕР (WeBER), само 43% од широката јавност во шестте земји од Западниот Балкан мислат дека со текот на времето е олеснет пристапот до јавната администрација. Анкетата насловена  “Истражување на јавната перцепција за административните услуги во земјите од Западен Балкан” е првата регионална анкета посветена на обезбедување на услуги, спроведена […]

Јун 04, 2018

epiadmin

Новости

0

Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) и Хелсиншкиот комитет за човекови права во Република Македонија на 5 јуни 2018 година, вторник, ќе ја одржат завршната конференција од проектот „Мрежа 23+“, финансиран од Европската Унија и ко-финансиран од амбасадата на Кралството Норвешка во Белград. Конференцијата ќе се одржи под насловот „Поглавје 23: Пандорина кутија или […]

Мај 17, 2018

epiadmin

Новости

0

Сервисот за истражување на Европскиот парламент ги скенираше истражувањата и анализите на тинк-тенк организациите кои се поврзани со Западниот Балкан. На извештајот од овој сервис, издаден на 4 мај 2018 година, се референцира истражувањето за (не)ефикасноста на механизамот на одредници за Западен Балкан, кое е издадено од Think for Europe Network (TEN). Ова истражување е направено во рамките на […]

Мај 03, 2018

epiadmin

Новости

0

Извештајот од среднорочната евалуација на програмата за граѓанско општество за Западен Балкан и Турција на Европската комисија ја истакнува неформалната мрежа „Мрежа 23“ како позитивен пример во поглед на својата улога во зајакнување на владеењето на правото во Македонија. Во извештајот од евалуацијата се потенцира дека проектите „Мрежа 23“ и „Мрежа 23+“, врз кои е […]

Апр 23, 2018

epiadmin

Новости

0

Набргу по воведувањето на можноста за безвизно патување, почна нагло да се зголемува бројот на баратели на азил од Македонија во ЕУ. Неповолната социо-економска положба на ромската заедница во Македонија и недоволната вклученост во главните општествени текови се клучните причини за обидите на голем број Роми да емигрираат во високоразвиените западноевропски земји. Маргинализираноста на ромската […]

Апр 18, 2018

epiadmin

Новости

0

Препораката е повторена. За разлика од последната препорака од 2014 година, којашто повеќе беше утешна, оваа препорака е со перспектива. Извештајот ѝ дава ветар во едра на Владата за: 1. реформите 2. решавање на спорот со името. Препораката е зајакната со напредокот во исполнувањето на Договорот од Пржино и Итните реформски приоритети. Исклучително поволните оценки […]

Апр 11, 2018

epiadmin

Новости

0

Институтот за европска политика (ЕПИ) го објави истражувањето за ефективноста на механизамот на одредници (benchmarks) на Европската Унија во Македонија, кое е спроведено во рамките на проектот БЕНЧЕР. Во рамките на истражувањето се анализираше ефективноста на одредниците на ЕУ за Македонија во 8 области од Поглавјата 23 и 24. Погледнете ја компаративната анализа за државите од Западен […]

5
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiorgmk/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk