‘Новости’

Ное 08, 2018

epiadmin

Новости

0

Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор во октомври 2018 година отвори оглас за избор на еден член за областа „ЕУ интеграции и политики“. Имајќи ја предвид важноста на успешна координација и соработка на граѓанските организации во постигнување на ефективни евроинтеграциските политики, ве известуваме дека директорката на Институтот за европска политика – Скопје […]

Окт 25, 2018

epiadmin

Новости

0

По повод 25 октомври – Европскиот ден на граѓанска правда Институтот за европска политика заедно со Комората на медијатори и Центарот за правни истражувања и анализи организираа промотивен настан за медијацијата. Настанот се одржа во центарот на главниот град каде што граѓаните имаа можност да разговараат со медијаторите и да се запознаат со медијациата како […]

Окт 15, 2018

epiadmin

Новости

0

На 10 октомври 2018 година се формираше ЦИВИТАКС – Група за фискални прашања во граѓанскиот и академскиот сектор и кај физичките лица. Целта на Групата ЦИВИТАКС е да подига иницијативи, анализира и истражува и да ги застапува фискалните прашања, во најширока смисла на зборот, што ги засегаат граѓанските организации, академските институции и физичките лица, како […]

Окт 12, 2018

epiadmin

Новости

0

Институтот за европска политика во Штип одржа фокус група со судии од штипското апелационо подрачје, со цел утврдување на проблемите во работењето на судовите во Република Македонија. Настанот се одржа на 10 октомври 2018 година. Покрај утврдувањето на клучните проблеми во работењето на судовите, тема на фокус групата беше предвидување на ефектите кои ќе ги […]

Окт 10, 2018

epiadmin

Новости

0

Стратегијата за проширување од февруари 2018 година постави индикативен календар за пристапувањето на Србија и Црна Гора. Македонија во моментот се разгледува заедно со Албанија. Наша посакувана цел е да се приклучиме на првите две земји, преку искористување на најголемиот адут кој го има Македонија како земја која прва ги започна овие процеси, а тоа […]

Окт 08, 2018

epiadmin

Новости

0

Донесувањето на заклучоците за земјите кои се во процесот на проширување не беше лесна задача за Бугарското претседателство, особено имајќи предвид дека заклучоци за проширувањето не беа усвоени од страна на Советот од крајот на 2015 година. Клучната дискусија се одвиваше околу Република Македонија и Република Албанија и нивниот статус. Исходот, како што вообичаено е […]

Сеп 27, 2018

epiadmin

Новости

0

Оваа недела граѓаните на Република Македонија ги очекува референдум за едно од најгорливите прашања кои нѐ мачат од независноста. Референдумското прашање го врзува прифаќањето на договорот од Преспа со понатамошниот напредок во европските интеграции. Преку ова, добиваме можност за враќање на европскиот пат на голема врата. Како и секој компромис, овој договор не е совршен, […]

Сеп 25, 2018

epiadmin

Новости

0

Во изминатите три години, шест мисловни лаборатории (think-tanks) од Западен Балкан ги истражуваа реформите во јавната администрација (РЈА) низ целиот регион, низ перспективата на граѓанското општество. Како да се добие подобра администрација во Западен Балкан? Зошто е важно да се вклучи граѓанското општество? Зошто е потребен регионален пристап за подобрување на доброто управување? Задоволство ни […]

Сеп 18, 2018

epiadmin

Новости

0

Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) ги одбра истражувачите кои ќе работат на истражувања во рамките на проектот „Граѓанска дебата за НАТО“. Истражувачите во наредните два месеци ќе работат на истражувања поврзани со ефектите од пристапувањето на Република Македонија во НАТО. М-р Ивана Велковска, економски истражувач во Центарот за економски анализи, ќе ги истражува […]

Сеп 05, 2018

epiadmin

Новости

0

Во понеделникот (3 септември 2018 година) во хотелот Мериот се одржа тркалезна маса под насловот „Евроатлантска иднина за Македонија?“, на која учествуваа г. Никола Димитров, министер за надворешни работи на Република Македонија, специјалниот претставник за Југоисточна европа, Турција и земјите од ЕФТА на С.Р. Германија, амбасадорот д-р Кристијан Хелбах, г. Никола Попоски, претседател на Националниот совет за евроинтеграции, […]

3
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiorgmk/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk