‘Новости’

Фев 01, 2019

epiadmin

Новости

0

Од јануари 2019 година, во партнерство со Универзитот во Утрехт, Migration Policy Group и Human European Consultancy, Институтот за европска политика, преку истражувачката координаторка Билјана Котевска, учествува во работата на мрежата на Европската комисија “Европска мрежа на правни експерти за родова еднаквост и недискриминација”. Оваа мрежа работи на следење на усогласеноста на домашното законодавство за недискриминација и родова еднаквост со Европското acquis во […]

Јан 18, 2019

epiadmin

Новости

0

На 4 декември 2018 година, како граѓански организации најостро ја осудивме неажурноста на институциите во спроведувањето на истрагите поврзани со утврдување на пропустите и одговорноста за бегството на поранешниот премиер, Никола Груевски. Побаравме истрагите итно да завршат најавувајќи дека, доколку тоа не се случи, ќе побараме политичка одговорност на највисоките функционери. Во меѓувреме, Основното јавно обвинителство најави […]

Јан 08, 2019

epiadmin

Новости

0

Главната цел на истражувањето „Повеќедимензионалните придобивки и ефекти од пристапување кон НАТО“, изработено од м-р Тимурленк Чековиќ, е утврдување на безбедносните и политичките придобивки од пристапувањето во НАТО. За таа цел, меѓу другите ефекти, анализирани се и придобивките од стапување во воен сојуз, односите на алијансата со Русија, а се анализира и влијанието на членството во […]

Јан 08, 2019

epiadmin

Новости

0

Истражувањето „Економски придобивки и предизвици од членството во НАТО“, изработено од м-р Ивана Велковска, е насочено кон утврдување на економските ефекти од пристапувањето во НАТО. За таа цел, изработена е компаративна анализа на Албанија, Хрватска, Црна Гора, Бугарија, Романија и Македонија, за утврдување на буџетските импликации, ефектот врз БДП и странските директни инвестиции (СДИ), како и […]

Дек 28, 2018

epiadmin

Новости

0

Не во наше име! [реакција за измените во Кривичниот законик] Почитуван претседател на Собранието, почитувани предлагачи на Предлог на закон за изменување и дополнување на Кривичниот законик, по скратена постапка, почитувани пратеници, Ние, долупотпишаните граѓански организации, бараме веднаш да го повлечете од дневен ред Предлогот на законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик, по […]

Дек 24, 2018

epiadmin

Новости

0

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје има потреба од лице задолжено за комуникации и односи со јавност. Лицето ќе биде задолжено за комуникациските активности на ЕПИ. Позицијата предвидува полно и редовно работно време,[1] со повремени попладневни и викенд ангажмани при организација на настани. Позицијата овозможува можности за личен развој и надградба, компетитивна компензација и динамична […]

Дек 19, 2018

epiadmin

Новости

0

Мрежа 23 достави коментари на предлог-моделот за вклучување на граѓанските организации во пристапните преговори за членство во ЕУ. Тековниот модел на учество на граѓанските организации во пристапните преговори за членство во Европската Унија се предлага без да биде познат концептот за институционалната структура на преговорите, како и целосната национална постапка за преговорите. Таквиот пристап оневозможува да се […]

Дек 13, 2018

epiadmin

Новости

0

Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) организираше дискусија и презентација на работната верзија од Анализата од примената на проценката на влијанието на регулативата врз Законот за судови. На настанот учество земаа директорката на ЕПИ, д-р Симонида Кацарска, министерката за правда, проф. д-р Рената Дескоска, претседателот на Здружението на судии и судија во ВСРМ, д-р Џемали […]

Дек 10, 2018

epiadmin

Новости

0

Денеска е меѓународниот ден на човековите права. Генералното собрание на Организацијата на Обединетите нации на 10 декември 1948 година, во Париз, ја усвои Универзалната декларација за човекови права. Овој документ, донесен по крајот на Втората светска војна претставува клучен чекор во обезбедувањето на неотуѓиви права на луѓето, без разлика на нивната раса, боја, религиска, политичка, сексуална или […]

Дек 07, 2018

epiadmin

Новости

0

Денеска, Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) во хотелот Холидеј Ин одржа дебатен настан и презентација на истражувања за пристапувањето на Македонија во НАТО, насловен „Помеѓу фактите и фикцијата – што ќе донесе пристапувањето на Македонија во НАТО?“. Панелисти на настанот беа заменичката на престедателот на Владата и министерка за одбрана на Република Македонија, […]

2
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiorgmk/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk