‘Новости’

Цивика Мобилитас ги промовираше новите акциски и институционални грантисти. Амбасадорката на Швајцарија, нејзината екселенција Сибил Сутер Тејада им ги врачи сертификатите на грантистите. Таа им порача дека тие се сржта на програмата бидејќи се главните актери кои ја креираат и придонесуваат за промените во општеството. Институтот за европска политика (ЕПИ) е една од 15те организации […]

Задутре, на 29-ти јуни, во нашата земја за прв пат ќе се одржи Парада на гордоста - Skopje Pride. Внимателно одбраниот датум е воедно и педесет годишнина од историските немири во Стонвол, Њујорк, што е пресвртна точка во движењето и симбол за непокор и истрајност во борбата за еднаквост и права на лезбејките, гејевите, бисексуалците, [...]

Младинската невработеност се намалува, но сепак таа е една од највисоките во регионот. Кон процентот од 45,4% младинска невработеност придонесуваат работодавците и нивниот пристап кон вработувањето; јазот помеѓу понудата на работната сила и барањата на пазарот и недоволната соработка помеѓу клучните чинители, вклучувајќи ги владините институции, образовните институции и бизнисите, односно работодавците. Ова се заклучоците […]

Овогодинешниот Извештај за фундаменталните права се одразува на развојот и недостатоците на заштитата на човековите права во ЕУ во текот на изминатата година. Многу луѓе во ЕУ ризикуваат да заостанат, бидејќи растечката нетолеранција и нападите врз основните права на луѓето продолжуваат да го нарушуваат значителниот напредок постигнат до денес. Како национален истражувачки партнер за Агенцијата [...]
Духот на Преспанскиот договор провејува низ целиот пакет за проширување. Од една стана  ова претставува признание за тешките политички одлуки и јасната определеност на нашата земја за ЕУ, додека од друга страна,  овој договор претставува можност да се оживее и така кревката политика за условеност преку одржување на позитивниот моментум што го креира регионално, но [...]

Наодите од третиот мониторинг бриф на проектот „За правда“ и оценките од последниот извештај на Европската комисија беа тема на денешната прес конференција на Блупринт групата за реформи во правосудството. Од аспект на транспарентноста, во периодот март-мај 2019, процесот на носење на Закони беше задоволителен Извршната директорка на Хелсиншкиот комитет, Уранија Пировска, се осврна на принципите […]

Реформите во правосудството се означени како една од клучните точки од интерес за Република Северна Македонија во процесот на преговори со ЕУ, но пред сè во приближувањето на земјата до европските стандарди и вредности. Во таа насока, БЛУПРИНТ групата за реформи во правосудството, како неформална мрежа на истакнати граѓански организации, кои со години наназад се залагаат за почитување на [...]

Во изминатиот период во Северна Македонија беа донесени клучните реформски закони во областа на правосудството и човековите права, но останува да се видат резултатите од практичното спроведување на тие закони, што ќе бидат важни во пристапните преговори за членство во ЕУ во Поглавјето 23. Ова беше истакнато на денешниот дијалог за политика „Реформите во Поглавјето […]

Граѓанските организации Хелсиншки комитет за човекови права, Коалиција Сите за правично судење, Институт за човекови права, Македонско здружение на млади правници, Центар за правни истражувања и анализи, Институт за европска политика и Фондација Отворено општество – Македонија, кои се дел од Блу принт групата на организации фокусирани на следење на правосудните реформи и застапување за […]

Фев 01, 2019

epiadmin

Новости

0

Истражувачката на ЕПИ, Ива Цоневска,  на почетниот настан за ИПА 2 грантовата шема „Зајакнување на влијанието на граѓанското општество за ефективни реформи во правниот сектор“, финансиран од Европската Унија, ги презентираше целите, резултатите и активностите на проектот „Партнерство Јустиција: Враќање на довербата на граѓаните“, кој што нашата организација го спроведува заедно со Асоцијација за развојни иницијативи […]

0
0
image
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake/
https://epi.org.mk//
#00ccff
style1
paged
Loading posts...
/home/epiorgmk/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://epi.org.mk/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off
mk