Настани

Завршна Конференција во рамки на проектот „Примената на принципот на соодветна и правична застапеност во јавната администрација“

На 9 (среда) март 2016 година, во хотелот Холидеј Ин во Скопје, се одржа завршната конференција од проектот „Примената на принципот на соодветна и правична застапеност во јавната администрација“ финансиран од УСАИД и имплементиран од ФООМ.

Покана за завршна конференција од проектот „Примената на принципот на соодветна и правична застапеност во јавната администрација“

ЕПИ ја има честа да ве покани да бидете дел од завршната конференција на проектот „Примената на принципот на соодветна и правична застапеност во јавната администрација“

Тркалезна маса во рамки на проектот "Перцепции и ставови за примената на принципот на соодветна и правична застапеност"

Целта на тркалезната маса беше официјалното презентирање на резултатите од анкетата со 400 државни службеници, интервјуа со раководни службеници од централната и локалната власт и фокус група со преставници на синдикати, здруженија и стручно научната сфера .

Дводневна работилница во рамки на проектот “Зајакнување на организациите за заштита на потрошувачите за подобри општински услуги во југоисточна Европа”

Институтот за европска политика (ЕПИ) заедно со Организацијата за заштита на потрошувачи на Македонија (ОПМ), во периодот 11.09 -13.09.2015 г. организираа дводневна работилница за BEUC, во рамки на проектот “Зајакнување на организациите за заштита на потрошувачите за подобри општински услуги во југоисточна Европа”. Проектот е финансиран од GIZ, а го имплементира мрежата TEN – Think for Europe Network .

ТЕН Регионална конференција во Белград на 9-10 септември 2015 година

Конференцијата „Подобрување на успешноста на јавната администрација: досегашни искуства и идни предизвици“, организирана од членките на ТЕН мрежата, се одржува во Белград на 9-10 септември 2015 година.

Завршна конференција Мрежа 23

Целта на конференцијата е официјално претставување на Мрежа 23, граѓански организации кои активно беа вклучени во следењето и евалуацијата на политиките кои произлегуваат од Поглавјето 23 – правосудство и темелни права за членство на земјата во ЕУ.

Влијанието на Турција врз евроинтеграцискиот процес на Западен Балкан

Балканската мрежа за развој на граѓанско општетсво (БЦСДН) и Институтот за eвропска pолитика (ЕПИ) ја организираа јавната дебата „Преиспитување на процесот на проширување? Влијанието на евроинтеграцискиот процес на Турција на земјите од Западен Балкан“.

Почетен состанок на проектот "Зајакнување на организациите за заштита на потрошувачите за подобри општински услуги во ЈИЕ"

Почетниот состанок на проектот "Зајакнување на организациите за заштита на потрошувачите за подобри општински услуги во Југоисточна Европа" се одржа во Белград во февруари, 18-ти 2015 година. На состанокот од ЕПИ присуствуваше Ардита Абази Имери, Програмски координатор за секторски политики. Проектот е финансиран од страна на германската организација за меѓународна соработка (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) - ГИЗ, преку Отворен Регионален Фонд за Модернизација на Општинските услуги и се спроведува од страна на Think for Europe Network (TEN).

Конференција "Вградување на знаењето за ЕУ"

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје организира Конференцијата “Врадување на знаењето за ЕУ” на 24.04.2013 година (среда) во City Hall Center – Скопје со почеток во 09.30 часот. Конференцијата ќе ја отворат заменикот на претседателот на Владата задолжен за европски прашања д-р Фатмир Бесими и Амбасадорот на Обединетото Кралство во РМ Н.Е. Кристофер Ивон.

Тркалезна маса "Зајакнување на парламентарната контрола врз користењето на ЕУ фондовите во РМ"

Институтот за европска политика на 21.02.2013 (четврток) година во хотел Александар Палас со почеток во 10.00 часот ќе организира тркалезна маса на тема “Зајакнување на парламентарната контрола врз користењето на ЕУ фондовите во Република Македонија.”

„Пристапувањето во ЕУ: која е улогата на граѓанските организации?“

Балканската мрежа за развој на граѓанското општество (БЦСДН) во рамките на проектот Европа за граѓаните, предводен од Цензура-Плус Хрватска, во партнерство со Институтот за европскa политикa (ЕПИ) од Скопје организира работилница „Пристапувањето во ЕУ: која е улогата на граѓанските организации?“ која ќе се одржи на 16-ти јануари 2013 година, во просториите на ЕУ Инфо центарот (Мито-Хаџивасилев Митев 52б) во Скопје

Јавна расправа во Националниот совет за евроинтеграции за искористеноста на ЕУ фондовите

Во соработка со Националниот совет за евроинтеграции, на 5 ноември 2012 година, во Сорбанието на Република Македонија (сала Борис Трајковски) ќе се одржи јавна расправа по наодите утврдени во збирката на сутдии.

Промотивен настан „Решетe го спорот – Да, преку медијација” во Куманово

На 30 октомври 2012 година (вторник), во салата на Советот на општината во Куманово, со почеток во 13.30 часот Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје во соработка со Министерството за правда, во рамките на МАТРА проектот “Поддршка за подобрување на имплементацијата на медијацијата во Македонија” поддржан и финансиран од Амбасадата на Кралството Холандија, одржаа промотивен настан „Решетого спорот – Да, преку медијација”.

Дијалог за Пристапниот дијалог

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје на 12.07.2012 година организираше тематска работилница “Дијалог за Пристапниот дијалог” во хотел Александар Палас. Работилницата ја отвори заменикот на претседателот на Владата задолжен за европски прашања Д-р Теура Арифи