• Потребно е продлабочување на реформите во Поглавје 23

  Потребно продлабочување на реформите во Поглавјето 23, со цел унапредување на владеењето на правото во Република Македонија. Ова е ставот на учесниците на завршната конференција од проектот „Мрежа 23+“, под насловот „Поглавје 23: Пандорина кутија или клуч за добро владеење?“.

  Повеќе >>
 • Прва регионална анкета на Западен Балкан за обезбедување на услуги од администрацијата

  Според наодите од анкетата спроведена во рамки на проектот ВеБЕР (WeBER), само 43% од широката јавност во шестте земји од Западниот Балкан мислат дека со текот на времето е олеснет пристапот до јавната администрација.

  Повеќе >>
 • Поглавје 23: Пандорина кутија или клуч за добро владеење? [Конференција]

  Институтот за европска политика – Скопје (ЕПИ) и Хелсиншкиот комитет за човекови права во Република Македонија на 5 јуни 2018 година, вторник, ќе ја одржат завршната конференција од проектот „Мрежа 23+“. Конференцијата ќе се одржи под насловот „Поглавје 23: Пандорина кутија или клуч за добро владеење?“, а ќе имате прилика да следите пренос во живо на Фејсбук страната на ЕПИ, како и на Твитер под хаштагот #mreza23.

  Повеќе >>
 • Мрежа 23 е оценета како позитивен пример од Европската комисија

  Извештајот од среднорочната евалуација на програмата за граѓанско општество за Западен Балкан и Турција на Европската комисија ја истакнува неформалната мрежа „Мрежа 23“ како позитивен пример во поглед на својата улога во зајакнување на владеењето на правото во Македонија.

  Повеќе >>
 • Предизвиците на Ромите-повратници во Македонија [истражување]

  Истражувањето ги прикажува идентификуваните клучни предизвици и тешкотии со кои Ромите - повратници се соочуваат при реинтеграцијата во нивните матични заедници, во обидот да обезбедат достоинствен живот за себе и за своите семејства во Македонија. Во фокусот беа пет области: социјална заштита (вклучувајќи го прашањето на пристап до лична документација), здравствена заштита, образование, вработување и домување.

  Повеќе >>
 • ПРЕПОРАКА СО ИДНИНА?

  Институтот за европска политика со коментар по повод Извештајот на Европската комисија за Република Македонија од 17 април 2018 година. Препораката е повторена. За разлика од последната препорака од 2014 година, којашто повеќе беше утешна, оваа препорака е со перспектива. Препораката е зајакната со напредокот во исполнувањето на Договорот од Пржино и Итните реформски приоритет - основните принципи на владеењето на правото.

  Повеќе >>
 • Реформи од клупа - колку можат да бидат ефективни? [Одредниците на ЕУ за Македонија]

  Институтот за европска политика (ЕПИ) го објави истражувањето за ефективноста на механизамот на одредници на Европската Унија во Македонија, кое е спроведено во рамките на проектот БЕНЧЕР. Во рамките на истражувањето се анализираше ефективноста на одредниците на ЕУ за Македонија во 8 области од Поглавјата 23 и 24.

  Повеќе >>
 • Мрежа 23 го објави Извештајот во сенка за Поглавјето 23

  Извештајот го опфаќа периодот од почетокот на мај 2016 година, заклучно со крајот на јануари 2018 година. Периодот на опфат на извештајот е продолжен за да соодветствува на новиот циклус извештаи на Европската комисија, што ќе бидат објавувани во април.

  Повеќе >>
 • Форум на тинк тенк организации од Полска и Македонија

  Денеска се одржа форум на тинк тенк организации од Македонија и Полска, како дел од работната средба помеѓу МНР на Република Македонија и МНР на Република Полска. Настанот го отворија на министерот за надворешни работи на Република Македонија Н.Е. Никола Димитров и министерот за надворешни работи на Република Полска Н.Е. Јачек Цапутовиц.

  Повеќе >>
 • Колку се ефикасни одредниците на ЕК? - Конференција во Белград

  Завршна конференција на проектот БЕНЧЕР, на која се презентираа резултатите од истражувањата за одредниците на ЕК за Западен Балкан. Споделуваме дел од излагањата на дискусијата.

  Повеќе >>
 • Со Поглавјето 23 се отвори Националната конвенција за Европската Унија

  Денеска се одржа првата средба на работната група за Поглавјето 23, во рамките на Националната конвенција за Европската Унија. Институтот за европска политика ги презентираше наодите од истражувањата и мониторингот на организацијата и на Мрежата 23.

  Повеќе >>

Институт за европска политика. Скопје                                ....Истражува, иницира, мобилизира

Повеќе

НајновоПогледај ги сите »

Проекти Сите »

Примената на ПВР врз Законот за судови

Проектот трае од 1.01.2018 до 31.12.2018 и се спроведува во Скопје и трите други апелациони подрачја (Штип, Битола, Гостивар). Финансиската поддршка е 9.991 евра.

Цели н...
Повеќе...

Одредници за ЕУ реформи – колку се ефикасни? БЕНЧЕР

Цел:

Утврдување на ефикасноста на одредниците за членство во ЕУ на земјите од Западниот Балкан и придонесување кон подобрување на овој механизам ...
Повеќе...

Поттикнување одржлива реинтеграција на Роми повратници во Македонија

Овој проект се надоврзува на проектот „Справување со препреките за излез на Ромите од македонските граници“, кој беше спроведен во соработка со КХАМ од ...
Повеќе...

Следење на владеењето за раст во областа на правдата од Стратегијата за ЈИЕ 2020 (JuDGMeNT)

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје на 10 јули 2016 година започна да го спроведува проектот „Следење на владеењето за раст во областа на правдата о...
Повеќе...

Изданија Сите »

ПРЕПОРАКА СО ИДНИНА? Коментар по повод Извештајот на Европската комисија за Република Македонија од 17 април 2018 година

18.04.2018

Преземи

[Одредниците на ЕУ за Македонија] Реформи од клупа - колку можат да бидат ефективни?

03.04.2018

Преземи

[студија] Полиција - водена од систем на заслуги и квалификации или партиски интереси?

14.02.2018

Преземи

[краток документ за политики] Полиција - водена од систем на заслуги и квалификации или партиски интереси?

14.02.2018

Преземи

Мрежи

EPI NET

TEN

Мрежа 23

Западнобалканска шесторка

Ресурси

IPA DATA

МЕРЦ